Close

JAPANCI NAPALI AMERIČKU BAZU PEARL HARBOR, UHAPŠEN HRVATSKI GENERAL ANTE GOTOVINA: OVI DOGAĐAJI SU OBILJEŽILI DANAŠNJI DANJapanski avioni napali su 1941. godine američku pomorsku bazu u Pearl Harboru na Havajima i uništili veliki broj aviona i brodova, što je ubrzalo odluku SAD-a da se uključe u Drugi svjetski rat

1914. Skupština Srbije usvojila u Nišu u Prvom svjetskom ratu Deklaraciju o ujedinjenju Južnih Slavena u zajedničku državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.
1922. Sjeverna Irska glasala za odvajanje od Republike Irske.
1928. U Philadelphiji rođen Noam Chomsky, američki lingvista, filozof, politički aktivista, pisac i predavač.

1941. Velika Britanija u Drugom svjetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta učestvovale u agresiji na SSSR.
1946. Skupština FNR Jugoslavije donijela zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 posto.
1949. Chiang Kai-shek na ostrvu Tajvan (Formoza), gdje je sa ostacima svoje vojske pobjegao nakon poraza od Narodnooslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.
1965. Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavao VI ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dvije crkve kojom je 1054. počeo raskol dviju kršćanskih crkava.
1974. Kiparski predsjednik arhiepiskop Makarios III trijumfalno dočekan na Kipru, koji je napustio 15. jula 1974. poslije državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali su grčki oficiri, ali nisu uspjeli da zadrže vlast.
1975. Indonezijska armija ušla u Istočni Timor, gdje je, nakon ukidanja trovjekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.
1985. Umro engleski pisac Robert Graves, istraživač grčke i jevrejske mitologije, koji je svjetski ugled stekao historijskim romanom “Ja, Klaudije” i djelom “Grčki mitovi”.
1988. U zemljotresu u Jermeniji poginulo više od 25.000 ljudi, 12.000 je povrijeđeno, a pola miliona ostalo bez domova. Uništeno je deset posto jermenske industrije.
1992. Vlada Indije zabranila fundamentalističke pokrete poslije nereda u kojim je poginulo najmanje 400 Hindusa i muslimana. Tokom nereda razorena je džamija u Ajođi.
1996. Predsjednik Alžira Liamin Zerual ozakonio svojim potpisom ustavne reforme kojim se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.
2001. U građanskom ratu u Afganistanu talibani predali svoje posljednje uporište Kandahar.
2003. Bivši predsjednik Nikaragve Arnoldo Aleman proglašen krivim za prevaru, pranje novca i zloupotrebu javnih fondova i osuđen na 20 godina zatvora.
2004. Hamid Karzai položio zakletvu kao prvi predsjednik Afganistana izabran na slobodnim izborima. 

2005. Hrvatski general Ante Gotovina uhapšen na Kanarskim ostrvima. Bio u bjekstvu od 2001. Sud u Haagu optužio ga je za zločine protiv čovječnosti nad Srbima tokom Oluje. Tribunal ga je 16. novembra 2012. oslobodio svih optužbi.

2007. Umro jedan od najvećih svjetskih kompozitora druge polovine 20. vijeka Karlheinz Stockhausen. Najpoznatiji po eksperimentiranju s elektronskom muzikom 70-ih godina prošlog vijeka, komponovao je više od 300 djela.

scroll to top