Close

JACKPOT IM JE UNIŠTIO ŽIVOTE: SAV JE NOVAC OTIŠAO NA DROGU, ŽENE I ALKOHOL! MOJ DILER JE SAD BOGATPuno ljudi voli odigrati loto igre.

S par kovanica do miliona, mame nas reklame s TV-a svakodnevno, što očito pali, jer lutrija je izdržala kladionice, casina i invaziju ostalih igrača na sreću… Većina nas, ako već ‘igramo’, iz sedmice u sedmicu ponavljamo brojeve za koje mislimo da će nam donijeti sreću i bogatstvo.

Sigurno ste, ako već sudjelujete u ovim igrama, razmišljali i šta biste napravili s pustim milionima koje ste osvojili. Neki govore da bi nastavili raditi, drugi bi uložila u nekretnine, treći otišli u penziju, četvrti proputovali svijet… Opcija je puno, ali dobitnika je malo. Pa će kod većine nas to ostati zauvijek u kategoriji fantazije.

No rijetkima se posreći da uzmu jackpot i preko noći od ničega dođu do bogatstva koje djeluje da ga je nemoguće potrošiti za vrijeme jednog života. Ali dio njih nauči da je to itekako moguće…

Ljudima iz nastavka teksta milioni jesu promijenili novac, ali samo na gore…

2002. godine ovaj je 19-godišnji Britanac osvojio glavni dobitak na nacionalnoj lutriji: nevjerovatnih deset miliona funti! U to vrijeme je radio kao komunalac, a svaku njegovu kretnju kontrolirala je policija preko elektronskog uređaja oko njegova gležnja zbog prijašnjih problema sa zakonom. U tom trenutku Michael je mogao birati. Sav novac je spiskao na prostitutke, skupe automobile, drogu, nakit i alkohol. Trebalo mu je ravno deset godina da potroši sav novac i 2012. je proglasio bankrot. Kasnije je postao soboslikar. Moj diler ima puno više mog novca od mene, ali za ničim ne žalim – rekao je prije koju godinu britanskim medijima.

COLIN I CHRISTINE WEIR

Ovaj je bračni par u 50-im godinama 2011. osvojio najveći dobitak u historiji Engleske. Sretni brojevi donijeli su im više od 400 miliona dolara i tako su osigurali sebe, ali i idućih nekoliko generacija.

Bili su slobodni da rade šta god žele. A očito su se željeli svađati. Jer nekoliko godina nakon slavlja, par se rastao i novac su podijelili. Do svoje smrti 2019. godine Colin je stigao potrošiti gotovo polovinu. Donirao je omiljenom nogometnom klubu “Patric Thistle”, davao je novac u razna humanitarna udruženja, osigurao je lagodan život prijateljima, novčanim donacijama je podržavao svoju političku stranku… Uglavnom, par je bio u braku 38 godina, a onda ih je jackpot rastavio… Brzo nakon rastave John je preminuo.

IORWORTH HOARE

Ovaj je Britanac bio iza rešetaka od 1973. godine zbog više silovanja i pokušaja silovanja. Tamo 2003. godine, kad je ‘nagrađen’ vikendom na slobodi, ušetao je u jednu trgovinu i kupio je listić za lutriju. Ispostavilo se da je to dobitni listić i osuđeni silovatelj bio je bogatiji za 7,5 mil. funti. Ali, nije ih mogao još trošiti.

Morao je ostati u zatvoru još 10-ak mjeseci, što mu nije bio nikakav problem jer je znao da ga čeka život pun luksuza vani. Bez dijela je novca je ostao kad je sud odlučio da ga njegove žrtve mogu tužiti za odštetu, ali nekoliko miliona je ‘preživjelo’ te sudske postupke. Čovjek, koji je zbog gnusnih zločina proveo više od 30 godina iza rešetaka, nastavio je biti problematičan, a kod nekoliko policijskih intervencija vrijeđao je službenik vičući im “da su niko i ništa i da ih može kupiti…” Nakon ovog slučaja, ali i slučaja Edwarda Puntama, Britanca osuđenog za silovanje koji je na prevaru unovčio listić, civilne grupe traže da se osuđenicima zabrane igre na sreću, što je dosta teško izvedivo, jer uvijek mogu naći nekoga drugoga da za njih isplati dobitak…

scroll to top