Close

IZGOVOR PO STAROM RECEPTU ŠEFA IZ STRANKE! TEGELTIJA TVRDI: NISU MI DALI DA SE OBRATIM ZATO ŠTO SAM SRBINPredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) je iz New Yorka reagirao nakon što mu je danas onemogućeno da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini.

Optužio je “političko Sarajevo” da je uradilo sve što je moglo kako bi spriječilo njegovo obraćanje. Prema njegovim riječima, razlog za to jeste što je Srbin i zato što je iz RS-a.

Tvrdi da je dio ambasadora u Vijeću sigurnosti UN-a uspio informisati o njegovom viđenju stanja u zemlji, a da će to ponovo učiniti na sutrašnjim sastancima (12. maj). Kako je kazao, nije došao da predstavlja Vladu RS-a, već je došao da prenese stav Vijeća ministara.

Poručio je da RS “ni de facto” ni “de jure” ne želi secesiju.

Tegeltija smatra da mir i stabilnost nisu ugroženi, kako je kazao, na bilo koji način.

Mišljenja je da se institucije “stavljaju u funkciju samog jednog naroda” te je “zabrinut nedosljednošću pojedinih stranih zvaničnika svrstavajući se samo na jednu stranu”.

Podsjećamo, između ostalih, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obratili su se visoki predstavnik Christian Schmidt i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA).

Rusija i Kina su se protivile da se Schmidt obrati na današnjoj sjednici. Smatrale su da se on ne može obratiti tvrdeći da on nije visoki predstavnik, jer ga na tu poziciju nije imenovalo Vijeće sigurnosti.

scroll to top