Close

IZETBEGOVIĆ OTKRIO ŠTA JE MERKEL REKLA O IZBORNOM ZAKONU, GOVORIO I O PRITISCIMA HDZ-AO izmjenama Izbornog zakona BiH, zahtjevima HDZ-a BiH i Dragana Čovića, osiguravanju novca za održavanje Općih izbora 2. oktobra, reviziji presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, optužbe na njegov račun zbog revizije… teme su o kojima je za Faktor govorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Iz HDZ-a BiH su najavljivali novu rundu pregovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, a zatim su Vas mediji bliski toj stranci optužili da ste odbili tu mogućnost. Šta je zapravo pozadina te priče?

Ukoliko dužnosnici Evropske unije dođu u posjetu Bosni i Hercegovini, koje su teme o kojima će se razgovarati sa njima?

Još nekoliko dana je preostalo do isteka roka za osiguravanje novca za organizaciju Općih izbora. Ko snosi najveću odgovornost za tu opstrukciju i, uzimajući u obzir da je provedba izbora dejtonska i ustavna obaveza, ima li međunarodna zajednica obavezu da reaguje i eventualno sankcioniše odgovorne?

Iz krugova bliskih HDZ-u pokušavaju Vama fakturisati odgovornost za krizu nakon Općih izbora koju sami najavljuju i, očigledno, namjeravaju kreirati. Da li će ta stranka smjeti zakomplikovati postojeću situaciju koju su već stvorili blokadom provedbe prošlih Općih izbora i ko će snositi posljedice takve politike?

Ponovo je, pet godina nakon odbijanja zahtjeva, aktuelizirana priča o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. Kako komentarišete optužbe na Vaš račun, tvrdnje da je zahtjev mogla podnijeti ambasadorica i da bi samim tim epilog mogao biti drugačiji?

Revizija je podcrtala i podjelu unutar bošnjačke strane, kao i domaćih i inostranih advokata i eksperata koji su je pratili, podjelu na dvije vrste ljudi – na one koji su činili sve da revizija uspije, ulazili u konflikte zbog toga, rizikovali, većinom radili besplatno, i na one kojima je revizija bila šansa da profitiraju, da zarade neki politički poen, ili da zarade neku marku ili euro. Nevenka Tromp je ciljala na “okrugao” milion eura.

Kakvu stručnu, logističku ili bilo kakvu drugu podršku je tim zadužen za podnošenje zahtjeva za reviziju presude imao te 2017. godine od onih koji danas to pitanje problematiziraju?

Dok politički oponenti tvrde da probosanske snage u državnoj vlasti ne rade dovoljno na zastupanju interesa BiH na međunarodnom planu, iz entiteta RS, Srbije i Hrvatske tvrde suprotno, da ste u Briselu i Washingtonu nametnuli stavove koje je, kako je to rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nemoguće promijeniti. Posljednja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a ide u prilog tome. Kako prije svega komentarišete te optužbe oponenata, a zatim i stavove Brisela, Washingtona ili Vijeća sigurnosti UN-a koji se uglavnom podudaraju sa Vašim?

Nekom prilikom smo Ivanić, Čović i ja imali razgovor sa Angelom Merkel o mogućim izmjenama izbornog zakona. Merkel je dovela sa sobom i grupu vrsnih pravnika, i pitala svakog od nas trojice šta predlažemo po tom pitanju. Ja sam kazao da sam spreman potpisati prazan papir i predati ga njenim pravnicima da oni predlože rješenje u skladu sa standardima Evropske unije. I napomenuo – samo eksperti, bez političara. Ona se nasmijala i kazala da ja to nudim jer znam da bi prijedlog eksperata bio u moju korist. “E, sad ste došli do suštine stvari”, odgovorio sam, “mojoj strani odgovaraju evropski standardi i vrijednosti, bez ostatka, a pitanje je kako stoje stvari sa drugima u Bosni i Hercegovini” – kazao je Izetbegović za Faktor.

scroll to top