Close

IZBIH OBJAVILA TAKVIM ZA 2022. GODINU: EVO KADA SU RAMAZAN, BAJRAMI, HIDŽRETSKA GODINAIslamska zajednica u Bosni i Hercegovini objavila je Takvim za 2022. godinu koji se može naći kod džematskih imama i u medžlisima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Za novi broj Takvima tako pišu: reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, dr. Fikret i dr.Hikmet Karčić, prof. dr. Hilmo Nerimarlija, akademik Esad Duraković, dr. Almir Fatić, akademik Enes Karić, dr. Senad Ćeman, dr. Zilka Spahić-Šiljak, mr. Fadilj Maljoki, prof. dr. Zehra Alispahić, prof. dr. Senadin Lavić, mr. Meho Šljivo, Bilal Hodžić, prof. dr. Munir Drkić i dr. Ehlimana Memišević.

U novom Takvimu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je također, objavila kalendar značajnih datuma koji nas očekuju u narednoj 2022. godini, piše Radiosarajevo.ba.

U nastavku pročitajte kada će početi ramazan, kada će biti bajrami i kada će se obilježavati ostali značajni događaji u životu muslimana, odnosno u okvirima Islamske zajednice u BiH.

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 3. februar 2022. (2. Redžeb, 1443., prema hidžretskom kalendaru)

Lejletu’l-miradž – nedjelja, 27. februara 2022. (26. Redžeb, 1443.)

Ovo je noć u kojoj je Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega, uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao.

To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine. Božiji Poslanik je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa (Lotosa nad sedmim nebom) ili još bliže Uzvišenom, objavljeno je ranije iz IZBiH.

Tu se Poslanik, neka je spas i mir Božiji na njega, susreo sa nekim poslanicima, a razgovarao je i sa Uzvišenim Bogom. Na miradžu su objavljena posljednja dva stavka poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči tkzv. ettehijat, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza. Ovaj dan je i Dan vakifa – onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih.

Lejletu’l-berat – četvrtak, 17. mart 2022. (14. Ša’ban, 1443.)

Petnaesta noć mjeseca ša’bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletu’l-berat. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ona navješćuje skori dolazak mubarek mjeseca ramazana.

Prva teravija bit će klanjana u petak, 1. aprila 2022. godine (29. Ša’ban, 1443.)

Prvi dan ramazana – početak posta – subota, 2. april 2022. (1. Ramazan 1443.)
Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu.

Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Lejletu-l-Bedr – nedjelja, 17. april 2022. (16. Ramazan, 1443)

Narednog dana obilježava se Dan pobjede na Bedru – ponedjeljak, 18. april 2022. (17. Ramazan, 1443)

Druge godine po preseljenju (hidžri) Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u povijesti. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila je Danom povratničkih džemata.

Lejletu-l-kadr – srijeda, 27. april 2022. (26. Ramazan 1443.): Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur’ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur’ana, najveće milosti ikad darovane. Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Prvi dan Ramazanskog bajrama – ponedjeljak, 2. maj 2022. (1. Ševval, 1443.)

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama –Ramazanski i Kurban-bajram.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom. Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Dan šehida – drugi dan Ramazanskog bajrama – utorak, 3. maj 2022. (2. Ševval, 1443.)

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

scroll to top