Close

ISPLIVALA PRAVA ISTINA O ODNOSU SILVANE ARMENULIĆ I LEPE LUKIĆ: POSTALO JOJ JE JASNO DA PORED MENE NE MOŽE NIŠTA DA URADIJedan od najvećih rivaliteta u narodnoj muzici dešavao se početkom sedamdestih godina prošlog vijeka, kad su dvije najpopularnije pjevačice bile Lepa Lukić i Silvana Armenulić.

Iako privatno dobre prijateljice, znale su osnove šoubiznisa i da se ploče bolje prodaju kad su odnosi “zakuhani”.

Fenomen Lepe Lukić je već šesdesetih zapljusnuo estradu. Pjevačica je već napravila ime za sebe, a najveći hit “Od izvora dva putića” je već smatran klasikom. Štampa je redovno obavještavala publiku šta ona oblači i šta joj je na umu. Kad je bila na tronu, stigla je mlađa konkurencija u vidu Silvane Armenulić.

Njihovo rivalstvo mediji su potenicirali toliko, da je podsjećano na ono koje su u Britaniji par godina prije toga proživljavali Beatlesi i Stonesi. Klubovi fanova jedne i druge pjevačice nicali su širom zemlje kao pečurke poslije kiše, izdavali su saopštenja i sakupljali peticije sa dvije, pet ili deset hiljada potpisa.

Kad je sedamdesetih održano takmičenje za „Zlatni mikrofon”, na kome je pobijedila Lepa, Silvana je poželjela da se fotografiše sa Lukić, ali je ova to odbila i već sutradan spremila izjavu za štampu:

Mnogo je zabavnije ljudima bilo da pročitaju šta Silvana kaže o Lepoj, a šta Lepa o Silvani. Tako da zbog velike popularnosti, postale su i nešto, što bi se danas zvalo kolumnistkinje. Lepa Lukić je imala stalnu rubriku u “TV Novostima” gdje je odgovarala svojim obožavaocima, a Silvana je to isto radila „TV Reviji”. Pa tako kad “Novosti” objave da je Lepa primila 5000 pisama, u “TV reviji” bi izašlo da Silvana nije mogla da stigne da odgovori na svih 7.000 pristiglih pitanja.

Bitka je naravno promijenila medij, pa se prenijela i na TV i film. Silvana je zapjevala u seriji “Ljubav na seoski način” uz Čkalju, a Noćas mi srce pati je postao veliki hit. Lepa je odgovorila filmom, ostvarenjem “I Bog stvori kafansku pjevačicu” Jovana Živanovića, koji ovih dana slavi 50 godina od premijere. Film je dobio kultni status a u mnogim stručnim kjnigama se pominje kao posljednji film “Crnog talasa”.

Ovaj iscenirani sukob je prekinut nažalost odjednom i grubo, kao i život Silvane Armenulić. Vijest koja je odjeknula 10. oktobra 1976. šokirala je čitavu Jugoslaviju. Zilha Bajraktarević, kako je bilo pravo ime Silvane po kom je malo ko zna, poginula je na autoputu Beograd – Niš kod mjesta Kolari vraćajući se iz Aleksandrovca gdje je imala koncert. Sa njom su tada nastradali i njena sestra Mirjana Bajraktarević i violinista Rade Jašarević. Neke okolnosti nikada nisu razjašnjene, kao i ta zašto su u tom trenutku bili tek na pola puta do Beograda kada je u to vrijeme trebalo da budu već kod kuće. Ostala je misterija i ko je vozio automobil.

Lepa je nastavila sa daljim pjevanjem i građenjem karijere. Iako je ostala među najhvaljenijim pjevačicama sa ovih prostora, ipak od osamdesetih dolaze neke druge zvijezde koje su zajahale estradno nebo.

scroll to top