Close

ISLAMSKA ZAJEDNICA ZAHTIJEVA OBUSTAVU GRADNJE NA VAKUFSKOM ZEMLJIŠTURijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upozorio je javnost na uzurpaciju vakufskog zemljišta (Turali-begov vakuf) površine 14.000 m2 u Tuzli.

Kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji, “uzurpacija vakufa Turali-bega je izvršena od strane Grada Tuzla, Bingo d.o.o., Tuzla-remont d.o.o., zbog čega je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula niz sudskih i drugih postupaka u cilju zaštite vakufske imovine”.

Huso Salihović, rukovodilac Odjela za pravne i ekonomske polove Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, podsjetio je da nacionalizirana imovina ima status quo, odnosno da postoji zabrana raspolaganja takvom imovinom.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je niz postupaka pred sudovima, u cilju zaštite konkretne vakufske imovine.

Advokat Oruč je zaključio da je potrebno da “Grad Tuzla, zajedno sa društvom Bingo d.o.o. i Tuzla-remont d.o.o. obustave dalje radove na predmetnoj nekretnini, dok se ne okončaju svi postojeći i tekući pravni procesi koji se vode pred različitim sudovima i različitim organima”.

Ova vakufska nekretnina egzistira više od 450 godina, a sljedeće godine planirano je obilježavanje 450 godina vakufname Gazi Turali-bega.

scroll to top