Close

IDEALNO ZA VRIJEME IZOLACIJE: POBIJEDITE HOLESTEROL PRAVILNOM PREHRANOM U SAMO TRI MJESECAHolesterol je molekula lipida koja prirodno nastaje u organizmu ili se unosi hranom. Sastavni je dio svih stanica i bez nje nema života, kaže nutricionistica Vedrana Dučkić.

Za povišene vrijednosti u krvi ‘okidači’ su naslijeđe, ali i
stil života koji uključuje prehranu bogatu mastima.

LDL je poznatiji kao loš Holesterol. Riječ je o lipoproteinu
niske gustoće, a u visokim količinama šteti organizmu.

Razine oba Holesterola svako može doznati jednostavnom laboratorijskom pretragom iz krvi.

Kad govorimo o Holesterolu, dodaje, nemamo novijih podataka jer nismo imali laboratorijskih ispitivanja i mjerenja, ali se zna s obzirom na to da je to problem i u drugim zemljama EU, a postoje i međunarodna istraživanja u koja je bila uključena Hrvatska, i sve te studije pokazuju da je u svijetu veliki problem s Holesterolom, kaže prim .dr.med. Verica Kralj iz HZJZ-a, piše 24sata.hr.

Preporučuje se mediteranski tip prehrane obogaćen antioksidansima i hranom bogatom vitaminom C, a osobito treba izbjegavati hranu bogatu transmasnim kiselinama poput margarina ili konditorskih proizvoda, iznutrica poput jetre i mozga i crvenog mesa.

Spas je u hladno prešanim uljima

Blaga hiperHolesterolemija je ako je ukupni Holesterol od 5,18 do 6,19, a LDL 3,36 do 4,11. Kod umjerenog oblika ukupni Holesterol je 6,21 do 7,76, a LDL 4,14 do 5,67. Nakon toga slijedi teški oblik za kojeg nemamo gornje granice.

Preporučljivo je korištenje malomasnih mliječnih proizvoda s najviše do 1,5 posto mliječne masti. Prehrana bogata bijelom i plavom ribom je imperativ, osobito umjereni unos bijelog mesa peradi: Poželjno je koristiti hladno prešana biljna ulja poput maslinovog, bučinog, sezamovog i lanenog.

scroll to top