Close

HOROR IZ 1995. GODINE DOBIO SUDSKI EPILOG: PRAVDA ZA DJEČAKA KOJI JE NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI PREŽIVIO UDAR OD 25.000 VOLTIOpćinski sud u Zagrebu nedavno je donio prvostepenu odluku prema kojoj će HŽ Zagrepčaninu Tomislavu morati isplatiti 681.000 kuna (176.766 KM) plus kamate od 2007. godine. Ukoliko takva presuda postane pravosnažna, Tomislavu bi trebalo pripasti ukupno više od 1,5 miliona kuna sa kamatama.

Riječ je o slučaju iz 1995. Te godine u maju oko 15.30 sati, dva dječaka su se igrala na zagrebačkoj željezničkoj stanici i počela da se penju na vagone. Nakon što su se popeli na jedan od vagona, spremali su se da krenu ka sredini kada ih je udarila struja od 25.000 volti. Jedan od njih, Luka, prošao je sa lakšim povredama, dok je drugi dječak prošao mnogo teže.

Iako je Tomislavov život spašen, poslije nesreće je ostao teški invalid sa 95 posto smanjenim radnim i životnim aktivnostima. Sud je nedavno odlučio da je dječak tada 25 posto kriv za nesreću, dok je ostatak krivice na Hrvatskim željeznicama, piše portal Danica.

Prema sudu, odredbom Pravilnika o unutrašnjem redu na željeznici zabranjeno je ukrštanje željezničkih pruga i kolosijeka i drugih mjesta i objekata ako je takvo prelaženje zabranjeno i označeno jednim od natpisa „zabranjeno hodanje po pruzi – opasno po život”. “zabranjeni pristup – opasno po život” , “Zabranjeno diranje – opasno po život”.

scroll to top