Close

GUTERRES: OVAJ BESMISLENI RAT KOJI UZROKUJE OZBILJNE PATNJE MORA BITI OKONČANGeneralni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da se iz dana u dan povećava broj ljudi koji su morali napustiti svoju zemlju zbog rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastao se s predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom u Beču, glavnom gradu Austrije.

Van der Bellen je istakao značaj Ujedinjenih naroda za narode svijeta.

Rekao je da su tokom bilateralnog sastanka razmotrena važna pitanja poput rusko-ukrajinskog rata, energetske i prehrambene krize izazvane ratom, kao i klimatske promjene i obnovljivi izvori energije.

Van der Bellen je naveo da nije bilo moguće zamisliti da bi mogao izbiti rat u Evropi, ali da je ne samo Evropa već i cijeli svijet pogođen krizom izazvanom ratom koji je pokrenula Rusija, te da je Evropska unija (EU) odgovorila moskovskoj administraciji oštrim sankcijama.

Ukazao je na važnost da ruski proizvodi koji se koriste kao sirovina za đubrivo i ukrajinski poljoprivredni proizvodi ponovo budu dostupni na globalnom tržištu.

Generalni sekretar UN-a će se kasnije sastati s premijerom Karlom Nehammerom i predsjednikom parlamenta Wolfgangom Sobotkom.

scroll to top