Close

GOMILANJE SALA NA LEĐIMA UZROKUJU OVE VRSTE HRANESalo na leđima javlja se kada tijelo pohranjuje masnoću, što je sve učestalija pojava među općom populacijom.

Prema dijetetičarki Molly Hembree, salo na leđima nastaje kombinacijom mnogih navika, a posljedica je i genetike, odnosno distribucije masti i sastava tijela osobe.

Međutim, postoje namirnice koje povećavaju vjerovatnost da ćete dobiti na težini ako ih konzumirate u prekomjernoj količini, a posljedica toga je razvoj masnog tkiva na svim dijelovima tijela, pa i na leđima.

Slatkiši

Postoji povezanost između prekomjernog unosa dodanog šećera i debljanja te pretilosti. Prehrana s puno dodanog šećera i viškom kalorija može dovesti do debljanja koje će se očitovati svugdje na vašem tijelu, uključujući na leđima. Hembree kaže da je višak dodanog šećera definiran kao 50 grama dnevno za većinu odraslih.

Iako možda ima neke prednosti za zdravlje, kada se konzumira umjereno, prazne kalorije iz alkohola uzrokuju nakupljanje sala. Alkoholna pića koja su kalorična i bogata šećerom mogu dovesti do prekomjernog debljanja.

Rafinirane žitarice

Ljudi u zapadnjačkim kulturama jedu sve više rafiniranih žitarica/ugljikohidrata. Rafinirano zrno je ono kojem je tokom obrade uklonjen jedan ili više slojeva jezgre. Rafinirane namirnice uključuju pecivo za hamburgere, slane krekere i bijelu rižu.

Čips

Teško je pojesti samo jedan komad čipsa, ali on u prevelikim količinama nikako nije koristan za vaše zdravlje.

scroll to top