Close

FIKRETU SU ZLOČINCI UBILI 29 ČLANOVA PORODICE! ZA . GOVORI O SRAMOTNOJ IZGRADNJI SPOMENIKA TZV. VRS-AGost emisije “Otvoreni studio” zajedno sa Amirom Duranovićem profesorom s Katedre za historiju Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, bio je i Fikret Bačić, čovjek kome su u junu 1992. četnici ubili 29 članova porodice u selu Zecovi, općina Prijedor, dok je on bio u Njemačkoj na privremenom radu.

Fikret se 1998. vratio u BiH i u svoje selo kako bi pokušao pronaći ostatke ubijene porodice i dostojanstvo ih ukopao, ali ta potraga i danas traje. S njim, osim o ovom bolnom iskustvu i odluci da se vrati i živi u mjestu masakra nad gotovo cijelom njegovom porodicom, smo govorili i o ukupnom stanju u Prijedoru, upornom odbijanju izgradnje spomenika za 102 ubijene djece Prijedora uz istovremenu najavu izgradnju spomenika “borcima tzv. VRS-a” u Banjoj Luci.

Na pitanje o podizanju spomenika borcima tzv. VRS-e u Banjoj Luci, Fikret je kazao da to za njega nije neobična odluka, te da su povratnici u manjem bh. entitetu navikli na takve stvari.

Profesor Duranović je pozdravio takav potez, da čovjek, kojem su ubijeni 29 članova porodice, pruža ruku pomirenja.

Ono što je bitno naglasiti jeste to da je Fikret Bačić jedan od potpisnika Inicijative za izgradnju spomenika na Kazanima.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

scroll to top