Close

EVROPSKA KOMISIJA PREDVIĐA MANJI RAST HRVATSKE EKONOMIJE OVE GODINEPosljedice ruske agresije na Ukrajinu značajno utječu i na ekonomski rast i inflaciju u Evropskoj uniji te su zbog toga smanjene prognoze rasta u EU, a povećane one za inflaciju.

Evropska komisija objavila je najnovije proljetne prognoze, prema kojima bi rast BDP-a na niovu EU i u europodručju u prosjeku ove godine bio samo 2,7 posto, a inflacija čak 6,1 posto, čemu najviše pridonose visoke cijene energenata.

Što se inflacije tiče, Hrvatska bi prema ovim prognozama trebala imati tačno koliko je i prosjek Evropske unije. Ali, Hrvatska će imati blaže smanjenje ekonomskog rasta nego što je to slučaj s većinom zemalja EU.

Rat BDP-a nastavit će se i ove godine u Hrvatskoj, iako će iznositi manje nego što su to predviđale prijeratne prognoze. Ekonomski rast u Hrvatskoj bi ove godine trebao biti 3,4 posto, a sljedeće godine tri posto.

Prema procjenama koje je Evropska komisija dala u veljači, dakle prije početka ruske agresije na Ukrajinu, Hrvatski BDP je ove godine trebao rasti 4,8 posto, a sljedeće godine tri posto.

Hrvatska će i dalje smanjivati javni dug, ali se to smanjenje usporava. Ove bi godine on trebao iznositi 75,3 posto BDP-a, a lani je iznosio 79,8 posto.

Prema ocjeni Evropske komisije, na rast i dalje najviše utječe domaća potražnja. U izvještaju se navodi da će fiskalni paket koji je usvojila hrvatska Vlada, uključujući i direktne transfere kućanstvima te malim i srednjim kompanijama, smanjiti pritisak zbog porasta cijena, piše Jutarnji.

scroll to top