Close

EVO KOLIKO SNA TREBATE DA BI ZDRAVO GUBILI KILOGRAME I OSTALI VITKIU novom istraživanju koje se trenutno predstavlja na Evropskom kongresu o pretilosti, istraživači su se upravo približili odgovoru.

Za ovo istraživanje, nešto manje od 200 odraslih ljudi s pretilošću dobili su upute da slijede strogu dijetu osam sedmica. Učesnici su u prosjeku izgubili 12 posto svoje tjelesne težine.

Tim istraživača je želio znati kako će različiti faktori utjecati na održavanje tog gubitka težine tokom godine. Mjerene su i navike spavanja učesnika i kvalitet sna.

Šta su utvrdili?

Na temelju nalaza ove studije, čini se da dovoljno kvalitetnog sna može biti od velike pomoći kada je u pitanju održavanje mršavljenja, a uz to, pokazalo se da tjelovježba također poboljšava san.

Osim toga, oni koji spavaju u prosjeku manje od šest sati noću i oni koji su prijavili loš kvalitet sna, tokom godine su zabilježili povećanje indeksa tjelesne mase.

– Bilo je iznenađujuće vidjeti kako je gubitak težine kod odraslih poboljšao trajanje i kvalitet sna u tako kratkom vremenu, te kako je nastavak vježbanja pridonio kvalitetu sna. Također, bilo je intrigantno vidjeti da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili loše spavaju, nakon mršavljenja nisu tako uspješni u održavanju nove smanjene mase i kilaže od onih s dovoljno sna – objašnjava u saopćenju za medije student medicine i koautor studije Adrian Bogh.

Zaključak

Ova vijest je još jedan razlog više da se potrudite kvalitetno spavati (najmanje šest sati) piše MBG. Ako imate problema sa spavanjem, istraživanje pokazuje da odgovarajuća tjelovježba može poboljšati vaš san, što zauzvrat može pomoći u održavanju tjelesne težine.

scroll to top