Close

EVO KOJA JE NAJZDRAVIJA RIBA ZA JELONije tajna da je riba dobra za nas.

Ne samo da je puna proteina i ima malo zasićenih masti, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ali, neke vrste ribe zdravije su od drugih, a neke su čak i opasne ako ih se jede previše.

Prednosti jedenja ribe

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom. Osim što štiti srce, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i triglicerida, poboljšava funkciju zdravih žila, pomaže u prenatalnom i postnatalnom neurološkom razvoju i smanjuje upalu. Iako omega-3 masne kiseline možete unijeti kroz dodatke ribljeg ulja, laneno sjeme, orahe ili drugu hranu, riba je ipak najbolji izvor.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, srdela, haringa, pastrva, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da sedmično pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

Nezdrava riba koju treba jesti umjereno ili izbjegavati

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće utjecati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša.

Trudnice koje konzumiraju metil-živu mogu izložiti svoju dojenčad problemima živčanog sistema i neurološkim problemima. U velikim količinama može uzrokovati trajna oštećenja mozga i živčanog sistema, upozorava Agencija za otrovne tvari i registar bolesti. Agencija za zaštitu okoliša čak metil-živu smatra mogućom kancerogenom tvari za ljude.

Zato treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala djeca trebaju potpuno ograničiti njen unos. Neke od takvih vrsta su morski pas, sabljarka i tuna.

scroll to top