Close

EU PRIPREMA PLAN: KAKO ZAUSTAVITI UVOZ RUSKIH ENERGENATA?Evropska komisija planira predstaviti plan vrijedan 195 milijardi eura kojim želi da zaustavi uvoz ruskih fosilnih goriva do 2027. godine.

Plan se zasniva na kombinovanju bržeg uvođenja obnovljive energije, uštede energije i prelaska na alternativno snabdijevanje gasom.

Komisija očekuje da će mjere zahtijevati 195 milijardi eura ulaganja iznad onih koja su potrebna za postizanje klimatskog cilja koji EU želi da ostvari do 2030. godine kako bi smanjila izdatke za uvoz fosilnih goriva, prenosi Reuters.

Brisel želi da do 2030. godine 45 posto energetskih potreba EU zadovoljava energijom dobijenom iz obnovljivih izvora.

Bit će predložene izmjene zakona EU kako bi se ubrzali rokovi za izdavanje dozvola za neke projekte u vezi sa obnovljivom energijom i veća ulaganja u evropsku industriju solarnih panela, navodi Reuters.

EU želi da do 2030. godine proizvede deset miliona tona obnovljivog vodika i da uveze još 10 miliona tona, a pokušat će i da poveća uvoz tečnog prirodnog gasa iz Egipta, Izraela i Nigerije, te da sagradi potrebnu infrastrukturu, navodi britanska agencija.

scroll to top