Close

EKONOMSKA SARADNJA JE JEDINA EFEKTIVNA POTREBA ZA REGIJU: NA SARAJEVO BUSINESS FORUMU PREDSTAVIT ĆE SE 300 PROJEKATADa bi se ulagalo više i lakše, potrebna je politička stabilnost i ekonomska saradnja.

Ovo je samo jedna od poruka s 11. Sarajevo Biznis Foruma, koji je počeo danas.

Prvog dana privukao je 1.500 domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika vlada, ljudi iz poslovne zajednice iz skoro 40 zemalja svijeta.

Ovo je centar grada kakav nam je nedostao posljednje dvije godine koliko se borimo s pandemijom, a potom i s njenim posljedicama.

U dva dana koliko traje poslovno-investicijska konferencija prezentovat će se 300 projekata i održati mnoštvo sastanaka. Tema je Nearshoring – perspektiva za region.

Alek Bakalović, predsjednik Uprave Bosna Bank International rekao je da je ekonomska saradnja zapravo jedina efektivna potreba za regiju.

A mnoštvo je neizvjesnosti uprkos kojima postoji evropski okvir unutar kojeg smo izabrali provoditi reforme i voditi zemlju u prosperitet. Put koji se nameće jeste regionalna saradnja i pridržavanje standarda EU.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH ističe da se stvaranje okruženje za investiranje mora oslanjati na eliminaciju birokratskih barijera i efikasnu borbu protiv korupcije.

Investitorima i predstavnicima vlada istaknute su prednosti bh. tržišta. Prirodni potencijal, tradicionalne proizvodnje – od prehrambene, drvne, automobilske, do turizma. Jer cilj je bržim koracima prema EU, tržištu od 14 miliona klijenata. Zbog toga se ne trebaju propuštati prilike.

(Melina Rašidović)

Više pogledajte u prilogu OVDJE.

scroll to top