Close

DŽEVAD MAHMUTOVIĆ ZA . O REVIZIJI: ONI KOJI DANAS NAJVIŠE KRITIKUJU IZETBEGOVIĆA, SLALI SU PISMA PODRŠKEVeliku je buru izazvala ponovna priča o neuspjehu revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Riječ je o temi koja je bolna za svakoga kome je stalo do istine, pogotovo onima koji su istinu na svojoj koži osjetili. Ipak, o reviziji presude govori baš svako, čak i oni koji su o Bosni i Hercegovini prema ocjeni žrtava srbijanske agresije odavno morali ušutiti. Šta je istina o reviziji u našoj emisiji ‘7 Plus’ . TV-a razgovarali smo sa sudionikom tog procesa Dževadom Mahmutovićem, doktorom pravnih nauka, profesorom na Pravnom fakultetu u Tuzli i zamjenikom ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Mahmutović je kazao da u timu nije bio imenovan od strane tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nego je na osnovu zvanja doktora nauka bio angažovan u timu za reviziju tužbe protiv Srbije.

Dodao je kako je za vrijeme pripreme revizije održano preko 10 sastanaka domaćeg, pravnog tima, ali imajući u vidu situaciju, sastanci su se održavali pod dozom tajnosti.  

Mahmutović je kazao kako revizija nije uspjela isključivo zbog odluke Predsjedništva.

Na pitanje da li bi se išta promijenilo da je ambasadorica BiH u Nizozemskoj odbila poslušnost tadašnjeg ministra vanjskih poslova Igora Crnadka i da je podnijela zahtjev za reviziju, Mahmutović je istakao da takav potez ne bi ništa promijenio, imajući u vidu da bi Sud ponovo tražio od Predsjedništva odluku o pokretanju revizije.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

scroll to top