Close

DOMAĆA DUHANSKA INDUSTRIJA UGAŠENA, PRIHODI OD AKCIZA NA PRERAĐEVINE PORASLIPrihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine zabilježili su rast u prvom kvartalu 2021. godine, u kojem je došlo do nestanka velikog domaćeg proizvođača na tržištu – Fabrike duhana Sarajevo, pokazuje analiza Uprave za indireketno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

I pored mjesečnih oscilacija u naplati u prvom kvartalu ostvaren je rast od 21,3 posto , čime je nastavljena serija visokih stopa rasta iz prethodna tri kvartala, navode analitičari UIO BiH.

Važan faktor rasta naplate akciza u prvom kvartalu jeste stabilna cjenovna politika duhanskih kompanija, koje ove godine nisu povećavale cijene, za razliku od prethodne dvije godine kada su rastom cijena nastojale nadoknaditi gubitke zbog smanjenja prodaje, čak i kad je akcizna politika bila nepromijenjen.

Povratak nerezidenata nakon praznika u zemlje boravišta, kraj raspusta i skijaške sezone u BiH doveli su, očekivano, do smanjenja potražnje za duhanskim prerađevinama, na što su reagirale duhanske kompanije sa zahtjevima za izdavanje manjih količina akciznih markica na koje se uplaćuju akcize, što je imalo za posljedicu pad naplate akciza u februaru.

No, već u martu su povećane narudžbe akciznih markica u očekivanju rasta potrošnje nerezidenata za vrijeme nastupajućih vjerskih i državnih praznika u aprilu i maju, što je imalo pozitivan efekat na naplatu akciza u prvom kvartalu 2022, navode iz UIO BiH, piše Indikator.ba.

scroll to top