Close

Dodik: Budžet prihvaćen, Schmidtova odluka nepotrebna | RTV TK


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, u izjavi novinarima je kazao da je na vanrednoj sjednici tog tijela prihvaćen budžet institucija BiH, koji je Vijeće ministara BiH predložilo s pratećim zakonom.

Prijedlogom budžeta je planirano i 12,5 miliona KM za održavanje ovogodišnjih izbora u zemlji, potvrdio je.

Nakon jučerašnje nametnute odluke visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta o finansiranju izbora u navedenom iznosu, Dodik tvrdi da je ministar finansija BiH pokušao da kaže da se 12,5 miliona KM odobrava isključivo po nalogu visokog predstavnika, što nije uvaženo, već je Predsjedništvo odobrilo nacrt budžeta predloženog od Vijeća ministara BiH.

Stoga, kaže Dodik, Schmidtova odluka je bila nepotrebna, a Predsjedništvo BiH svojom odlukom uspostavlja red i već danas će prijedlog budžeta biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH te Centralna izborna komisija može raspolagati novcem za izbore nakon što budžet odobri ta skupština.

I u ovom obraćanju novinarima, Dodik je ustvrdio da je Christian Schmidt nelegalno na poziciji visokog predstavnika u BiH i shodno tome, osoba koju treba deportovati iz zemlje sukladno zakonodavstvu o strancima.

Obrazlažući šta se još dešavalo na današnjem zasjedanju Predsjedništva BiH, Dodik navodi da predsjedavajući Šefik Džaferović i član Željko Komšić nisu prihvatili da na dnevnom redu bude više Dodikovih inicijativa.

Jedna se odnosila na traženo davanje ovlasti Vijeću ministara BiH za pristupanje inicijativi “Otvoreni Balkan”, druga na Dodikov prijedlog za smjenu Šefika Džaferovića jer on, po Dodikovim riječima, “ruši spoljnu politiku BiH zastupajući lične stavove”, a treća na osudu odluka Christiana Scmidta budući da je on “osoba koja se lažno predstavlja”.

Četvrta Dodikova inicijativa za dopunu dnevnog reda, koja također nije uvažena od Šefika Džaferovića i Željka Komšića, bila je da Bosna i Hercegovina zauzme neutralni stav u odnosu na strane rata u Ukrajini.

(RTVTK/FENA)

Izvor

scroll to top