Close

ĐUKANOVIĆ: POTREBNA PORUKA DA SVE ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA IMAJU MJESTO U EU-Nasušno nam je potrebna poruka da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesto u EU, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon neformalne večere za šest lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

On je to rekao komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Francuske Emanuela Macrona koji je  predložio formiranje “Evropske političke zajednice” za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ili žele da podnesu zahtjev za isto.

On smatra da će trebati dodatnog razgovora na tu temu, šta se sve podrazumijeva pod idejom političke zajednice, koju je saopštio predsjednik Makron.

Prema njegovim riječima, sastanak u Briselu bio je prilika da se razgovara o mogućem, novom kvalitetu i intenzitetu odnosa EU i zemalja regiona.

Đukanović je naglasio da je iskoristio priliku da saopšti kako mi vidimo posljedice malignog uticaja trećih zemalja u regionu, ne samo od ruske agresije, nego i prije toga.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost, Josep Borrell organizovao je u srijedu neformalnu večeru za šest lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

Večeri su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šef vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kosovo je na večeri predstavljala ministrica inostranih poslova, Donika Gervalla budući da se kosovska predsjednica i premijer nalaze u posjeti u Sjedinjenim Američkim Državama.

scroll to top