Close

DIREKTNO IZ ALABAME: U SARAJEVO STIGLA ČETIRI NOVA AMERIČKA HELIKOPTERA ZA ORUŽANE SNAGE BIHČeiti helikoptrra su ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Oružane snage BiH od danas su bogatije za četiri nova američka helikoptera ‘Bell Huey II’, saznaju Vijesti.ba.

Helikopteri su jutros avionom iz Alabame direktno dostavljeni na Aerodrom Sarajevo. Radi se o višenamjenskim helikopterima koji će biti u posjedu Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH.

S njima će Brigada moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno su ranije završili adaptacijsku obuku na helikopterima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

Prema podacima firme Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

scroll to top