Close

Delegacija Vlade FBiH i predstavnici EU razgovarali o energetskom sektoru i reformskim projektima | RTV TK


Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Fadilom Novalićem razgovarala je danas s šefom jedinice za BiH i Kosovo pri Evropskoj službi za susjedstvo i pregovore o proširenju Vassilisom Maragosom i šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasador Johannom Sattlerom o energetskom sektoru s naglaskom na energetsku tranziciju i status Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i na projekat Južne interkonekcije.

Delegacija EU informirana je i o statusu seta energetskih zakona koje je Vlada Federacije BiH pripremala u saradnji sa evropskim i međunarodnim partnerima, te institucijama, a koji su u proceduri donošenja.

Također, istaknuto je da je energetsku tranziciju potrebno provesti na način koji će biti prihvatljiv svim sudionicima tog procesa, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Predstavnici EU delegacije su istakli da je energetska tranzicija veoma važna, te su spremni pružiti podršku u kontekstu prelaska na obnovljive izvore energije i u ublažavanju socijalnih posljedica tranzicije.

Prezentirane su danas i poduzete aktivnosti Vlade Federacije BiH u sprečavanju i borbi protiv korupcije, kao i procesu reforme javne uprave u Federaciji BiH, a za koje je EU spremna i dalje pružati tehničku i stručnu podršku.

Istaknuto je opredjeljenje Vlade Federacije BiH na putu ka članstvu BiH ka Evropskoj uniji, kao i značaj podrške koja je od izuzetne važnosti u ovim zahtjevnim reformskim procesima.

Današnji sastanak sagovornici su ocjenili korisnim za daljnje aktivnosti i nastavak dosadašnje dobre saradnje. 

U delegaciji Vlade FBiH bili su federalni ministri energije rudarstva i industrije, te pravde, Nermin Džindić i Mato Jozić, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, kao i direktori Agencije za državnu službu FBiH i Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Refik Begić i Davorin Korać.

Izvor

scroll to top