Close

Dan bijelih traka obilježen u Geteborgu pod motom ‘Nikada nikome bijele trake’ | RTV TK


Građani Bosne i Hercegovine, koji žive u Geteborgu, danas su u čast ubijenih civila Prijedora, Dan bijelih traka obilježili memorijalom na Trgu Gustava Adolfa u centru Geteborga.

Time su podsjetili javnost da su vlasti u Prijedoru, u proljeće  1992. godine, primorale nesrpsko stanovništvo da označi kuće i stanove, isticanjem bijelih krpa i zastava, a oko ruke su morali vezati bijele trake.

Priređen je i umjetnički performans autorice Amele Isanović, profesorice bosanskog jezika, kao i izložba eksponata pod nazivom „Nikada nikome bijele trake“. Među eksponatima su bile izložene lutke, koje internacionalizuju zločin, čine ga univerzalnim zlom, upravo prikazujući različite nacije i rase, povezane sa Bosnom i Prijedorom. Isprskane krvlju.

Lutke, slikovnice i neispisane sveske, simboliziraju neodigrane igre, nepročitane knjige, neispisane stranice… Podsjećaju na smrti nedužne djece, koja nisu dobila šansu da žive, da se igraju, odrastaju…  

– Ovim performansom se željelo poručiti cijelome svijetu da se zločin može desiti svima. Ljudsko društvo je nakon Drugog svjetksog rata reklo da neće dopustiti da se ikada ponove logori, ubijanja civila, silovanja… Ipak desila se Bosna i genocid, desile su se bijele trake, Tomašica, Keraterm, Trnopolje, Omarska… Poslije Bosne, svijet se opet zarekao da neće dopustiti da se zlo ponovi, a ono se upravo dešava širom svijeta – poručuju organizatori događaja Udruženje logoraša Geteborg i NBV, javlja BMG Bosanska medijska grupa.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

(RTVTK/FENA)

Izvor

scroll to top