Close

Damir Alić: Tužilaštvo BiH trebalo bi nastaviti istragu u slučaju “Kapija”, jer Novak Đukić nije mogao sam sprovesti odluku o granatiranju Tuzle | RTV TK


“Iako je od zločina na tuzlanskoj Kapiji prošlo 27 godina, zvanična politika iz Republike Srbije i entiteta RS i dalje ide u pravcu dezavuisanja činjenica koje su utvrđena pred Sudom Bosne i Hercegovine”, kazao je za RTV TK advokat Damir Alić. Uprkos tome, smatra i da bi Tužilaštvo BiH trebalo nastaviti istragu za slučaj “Kapija”, budući da, naglašava, Novak Đukić nije mogao sam sprovesti odluku o granatiranju Tuzle.

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji pravosnažno je, na 20 godina zatvora, osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe „Ozren“, general paravojske tzv. Srpske Republike. Đukić je svojim jedinicama na planini Ozren naredio da topničkim projektilom granatiraju lokaciju Kapija, u centru Tuzle. Presuda pravosnažna, a zločinac na slobodi, jer Republika Srbija Novaka Đukića ne upućuje na izdržavanje kazne zatvora po pravosnažnoj presudi, niti pristaje da ga izruči BiH. Za advokata, Damira Alića, to je dio strategije negiranja zločina…

  • Naše Ministarstvo pravde je pokrenulo postupak priznavanja te presude u Republici Srbiji, iako to nije bilo dužno uraditi, prema važećim sporazumima, ali smo svjedoci da se ta strategija negiranja zločina povodi i dan danas. Na svaki mogući način se izbjegava izvršenje pravosnažne presude Suda BiH – naglašava Alić.

Osim negiranja zločina, ide se i dalje, smatra Nataša Perić, predsjednica Komisije za istinu o Tuzli. Naglašava da su još uvijek žrtve zločina na Kapiji godinama izložene propagandnoj mašinerije koja ne odustaje od pokušaja da dokaže da uzrok tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije granata ispaljena sa Ozrena.

  • Niko ne može osporiti ono što se desilo na Kapiji, iako zadnjih godina imamo situacije poput promocije knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, gdje general Ilija Branković rekao da smo mi tuzlaci sami sebi ovo uradili – dodaje Perić.

Protiv takve politike moguće je boriti se jedino stalnim sjećanjem na ubijenu tuzlansku mladost. S tim u vezi u centru Tuzle otvoren je i Memorijalni centar – Kapija.

  • Koji sadrži sve dokaze koji svjedoče o ovom strašnom zločnu. Tu imate svu dokumentarnu građu, orginalne audio i audio-vizuelne snimke, sa suđenja Novaku Đukiću, znači svi dokazi se nalaze u Memorijanom centru i putem web stranice može se pristupiti ovim dokazima, ovoj arhivskoj građi – kaže Perić.

Iako je činjenica da Novak Đukić nije mogao sam sprovesti odluku o granatiranju Tuzle, Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o neprovođenju istrage protiv osam osoba.

  • Ratni zločini ne zastarjevaju. Ja se iskreno nadam da će se nastaviti istraga, odnosno da će se istraga ponovo otvoriti, jer se ne radi o osam lica, niti samo o Novaku Đukiću, nego o puno većem broju lica koji su učestovali u provođenju te odluke – ističe Damir Alić, advokat.

Podsjećamo, Sud BiH je 2009. godine osudio Đukića na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije maja 1995. godine. Đukić je 2014. godine pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu. Sud Bosne i Hercegovine je u ponovljenom postupku preinačio svoju odluku na 20 godina zatvora, ali je Đukić u to vrijeme već otišao u Srbiju na liječenje i od tada je nedostupan za bh. institucije.

Izvor

scroll to top