Close

DA LI ZAISTA ŠTEDITE AKO ISKLJUČITE IZ STRUJE TELEVIZOR, PUNJAČE, MAŠINU…Troškovi za gorivo, struju i namirnice mjesecima stalno rastu.

Upravo zbog toga mnogi potrošači uz pomoć raznih savjeta i trikova pokušavaju smanjiti potrošnju i uštedjeti koju marku.

Možete uštedjeti puno novca, posebno u kućanstvu, na primjer ako isključite električne uređaje dok ste na odmoru ili na poslu. Jer sve dok su utikači u utičnici, crpe energiju.

Mnogi elektronički uređaji koje imamo kod kuće su u stalnoj upotrebi. Jer čak i ako nisu uključeni, troše struju u stanju pripravnosti. To su, na primjer, televizor, radio-prijemnik, mašina za veš ili višestruka utičnica s četiri različita punjača. To nema smisla, pogotovo tokom dužeg odmora i nepotrebno će vas koštati.

Savjetodavni centar za potrošače u Bremenu stoga preporučuje da sve uređaje odspojite iz napajanja i potpuno ih isključite. Ako u svom domu imate “svjetiljke i zaslone koji pokazuju vrijeme”, trebali biste isključiti ove uređaje, piše Feniks.

Kablovi za punjenje mobitela, s druge strane, troše znatno manje električne energije od očekivane.

Budući da je godišnji trošak trajno uključenog kabla za punjenje nešto ispod dva eura (3,91 KM) – na vama je da li se isplati redovno ga iskopčavati. Ali, budite oprezni: ako je vaš punjač neispravan, može se brzo pregrijati i izazvati požar. Stoga je vrijedno kupiti razdjelnik s funkcijom isključivanja.

Smanjenje potrošnje energije nije dobro samo za vaš novčanik. Jer sa svakim kilovatsatom koji uštedite, u elektranama se sagorijeva manje fosilnih goriva i stvara se manje ugljičnog dioksida. Istovremeno doprinosite zaštiti klime.

scroll to top