Close

Covid-19 i ovog ljeta odnosi živote, WHO za Evropu upozorava: "Trebali bismo biti zabrinuti"Dok evropske zemlje bilježe porast novih infekcija Covid-19, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu dr. Hans Henri P. Kluge u razgovoru za Anadoliju upozorio je da bi broj zaraženih mogao rasti tokom ljeta i dovesti do više smrtnih slučajeva.

Snažan podsjetnik

Na pitanje koliko bismo trebali biti zabrinuti zbog podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5 i iznenadnog porasta Covid-19 u Evropi, Kluge je odgovorio da su se novi slučajevi udvostručili u posljednji mjesec širom Evrope.

– Trebali bismo biti zabrinuti zbog bilo kakvog povećanja aktivnosti Covid-19 u Evropi, a to je snažan podsjetnik da još nismo izašli iz problema. Povećana incidencija kod ljudi koji su u riziku dovest će do povećanog broja hospitalizacija, više poremećaja u osnovnim zdravstvenim uslugama i, nažalost, do porasta smrtnih slučajeva. Najvažnija poruka koju mogu poslati ljudima je da se vakcinišu, posebno pojedinci koji imaju hronične bolesti i stariji građani. Nekoliko država u evropskom regionu, posebno u istočnom dijelu, još ima nizak stepen prihvatanja vakcine u ovim prioritetnim grupama (manje od 50 posto), kazao je Kluge.

On je upozorio da bez obzira na varijantu SARS-CoV-2, Covid-19 može biti ozbiljna bolest i dovesti do teških kratkoročnih i dugoročnih posljedica po zdravlje.

Higijena i maske

– Zato ne smijemo biti zadovoljni. Za pojedince to znači vakcinacija i traženje dodatne doze ako je dostupna, održavanje higijene ruku i nošenje maske na prepunim ili skučenim mjestima gdje socijalno distanciranje nije moguće. Za vlade to znači kontinuirani nadzor transmisije zaraze u zajednici kako bi se brzo identificirala žarišta i uspostavile potrebne mjere kontrole, rekao je Kluge.

Odgovarajući na pitanje da li su vlade prebrzo ublažile mjere i zašto, Kluge je kazao da sve vlade moraju donositi odluke o javnom zdravstvu koje odgovaraju njihovoj epidemiološkoj situaciji, jedinstvenom kontekstu i kulturi.

– Njihove odluke, međutim, treba da budu zasnovane na nauci, kazao je on.

scroll to top