Close

ČLANICE VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A ZABRINUTE SITUACIJOM U BOSNI I HERCEGOVINIPredstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a obratili su se danas nakon govora visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u Bosni i Hercegovini, koji su mnogi predstavnici ocijenili kao zabrinjavajući.

Predstavnik Brazila Ronaldo Costa Filho izjavio je da njegova zemlja podržava BiH na putu ka političkoj stabilnosti, ali je izrazio žaljenje zbog izvještaja visokog predstavnika u kojem se navodi da postoje elementi unutar BiH koji koče napredak.

Predstavnica Velike Britanije pri Vijeći sigurnosti UN-a Barbara Woodward kazala je da od ključne važnosti imati potpuno otvoren i informisan dijalog o situaciji u BiH.

Woodward je izrazila podršku Daytonskom sporazumu, kao i prisustvu NATO-a i EUFOR-a.

Podsjetila je da je Britanija nedavno iskoristila svoj režim sankcija svima onima koji prijete integritetu BiH, kazavši da podržavaju ulogu OHR-a i njegovo razumno korištenje izvršnih ovlaštenja.

Nason je također izrazila zabriunutost zbog odlaska velikog broja mladih ljudi i nedostatka žena u politici.

Francuska predstavnica Nathalie Estival-Broadhurst izrazila je zabrinutost zbog političke krize, blokiranja državne vlasti i jednostranih akcija koje su rezultirale prijenosom državnih ovlasti na RS.

Pozvala je na usvajanje budžeta za održavanje izbora jer “građani BiH imaju pravo da biraju predstavnike vlasti bez obzira što nije postignut sporazum o novom izbornom zakonodavstvu.”

Najavila je konefrenciju o zemljama zapadnog Balkana krajem juna.

Predstavnik Kine Liu Zhenmin kazao je da biranje strana od zapadnih zemalja nije rješenje problema.

Također je izrazio podršku da će EUFOR nastaviti igrati kontsruktivnu ulogu u sigurnosti BiH i boriti se protiv terorizma.

Predstavnica Ruske Federacije osudila je uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i zahtijevaju da se međunarodna zajednica prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Osudili su vježbu EUFOR-a u RS-u u martu i kazali su da je to uvelo strah među stanovnike BiH.

Također su osudili korištenje bonskih ovlasti predstavnika OHR-a.

scroll to top