Close

CIK BiH: Sredstva za provedbu Općih izbora 2022. obezbijediti do 19. maja | RTV TK


 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je u saopćenju za javnost još jednom pozvala donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine.

– Cijeneći značaj izbornog procesa i činjenicu da izbori predstavljaju temeljni stub demokratije, izražavamo nadu i očekivanja, da će nadležne institucije pokazati odgovornost, ozbiljnost i poštovanje Izbornog zakona BiH, te da će u zakonom predviđenom roku Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti sredstva u ukupnom iznosu od 12.528.000,00 KM – navodi se u saopćenju. 

Dodaje se da Centralna izborna komisija BiH pozdravlja održavanje telefonske sjednice Vijeća ministara BiH u vezi sa donošenjem odluke o osiguranju finansijskih sredstava za provedbu Općih izbora 2022. godine. Međutim, Centralna izborna komisija BiH, vodeći računa o jasno propisanim rokovima i izričitim obavezama institucija BiH, ne može biti zadovoljna ishodom jučerašnje telefonske sjednice Vijeća ministara BiH – navode iz te institucije.

CIK BiH napominje javnost da je odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja.

U saopćenju se navodi da je Centralna izborna komisija BiH, shodno uputama Ministarstva finansija i trezora BiH od 14. januara 2022. godine, a u skladu sa normama i procedurama propisanim Zakonom o finansiranju institucija BiH, uputila Vijeću ministara BiH prijedlog posebne odluke o izdvajanju finansijskih sredstava iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH u ukupnom iznosu od 12.528.000,00 KM.

Dodaje se da važnost provođenja slobodnih izbora mora biti prepoznata od strane svih institucija i organa vlasti, koje su dužne, u okviru svoje nadležnosti omogućiti provođenje izbora.

CIK BiH ističe da su finansijska sredstva već sada neophodna kako bi Centralna izborna komisija BiH nesmetano provodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti.

– Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već je proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIK BiH o poništenju već provedenih postupaka javnih nabavki, potom slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIK BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da, kao uvijek do sada, angažiramo dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH – navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Izvor

scroll to top