Close

CHARLES MICHEL STIGAO U SARAJEVO: OČEKUJU SE RAZGOVORI O ODRŽAVANJU IZBORACharles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, stigao je Sarajevo.

On će danas održati sastanak s članovima Predsjedništva BiH. Očekuje se njegovo obraćanje medijima u 18.15 sati.

Očekuje se da će s zvaničnicima razgovarati o osiguravanju potrebnih sredstava za održavanje izbora nakon što su HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara blokirali raspoređivanje 12,5 miliona KM potrebnih za organizaciju.

Tokom sastanaka, predsjednik Michel će naglasiti novi momentum u procesu proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, istovremeno pozivajući lidere da postignu napredak u reformama navedenim u 14 ključnih prioriteta, kao i da okončaju političku krizu i prevaziđu nedostatak povjerenja i dijaloga. On će također razgovarati o novoj geopolitičkoj stvarnosti koja je rezultat ruskog rata u Ukrajini i naglasiti važnost jedinstva u suočavanju s ruskom agresijom, uključujući usklađivanje sa sankcijama. 

Iako je planirano da boravi dva dana u našoj državi, zbog obaveza morat će se ranije vratiti u Brisel. Prvobitno je bilo planirano da nakon Sarajeva otputuje u Mostar, ali je program posjete promijenjen, piše Avaz.

scroll to top