Close

ČETIRI NAČINA KAKO SE PRIPREMITI NA DIJETU I USTRAJATIMožda se čini da dijeta i mršavljenje imaju veze samo s količinom hrane koju jedete ili količinom vježbi koju na dnevnoj bazi provedete, no stručnjaci ističu – puno je toga ‘u glavi’ i svaka će dijeta biti uspješnija ako se na to pripremite i mentalno.

Nutricionistica i psihologinja dr. Ellen Albertson otkrila je korake kojima ćete ‘reprogramirati mozak za borbu s kilogramima’.

Prvo i osnovno, ključno je držati stres, odnosno kortizol pod kontrolom kako ne biste posegnuli za hranom koja vas tješi i od koje se osjećate bolje, objašnjava dr. Albertson.

Prilagodba ponašanja zapravo je oblik reprogramiranja mozga i priprema na učinkovit gubitak kilograma, kao i zadržavanje tog gubitka, pa je važno ibjegavati ponašanja koja mogu dovesti do posrtaja.

Istraživanja su pokazala da zdravi mikrobiom potiče gubitak kilograma, ali i jača imunološki sustav i raspoloženje.

Dr. Alberston kaže da je suosjećajnost prema sebi još jedan od načina za reprogramiranje mozga za gubitak kilograma jer tako kontroliramo emocije i ne dozvoljavamo osjećajima da prevladaju.

Kad bi uspjeh dijete ovisio samo o hrani, ljudi bi u mjesec, dva, tri izgubili kilograme i više nikad na to ne bi morali misliti, a ne bi skakali između raznih dijeta, posrtali i vraćali se.

Kad je dijeta u pitanju, važno je da budete spremni i da se ne forsirate. Reprogramiranje mozga i prilagodba ponašanja treba se odvijati postepeno i polako, ali vjerodostojno kako bi mršavljenje bilo uspješno.

scroll to top