Close

CESTE U BIH SU MEĐU NAJSMRTONOSNIJIMA U EUROPICeste u BiH su među najsmrtonosnijima u Europi, rezultat je istraživanja Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

U ovom istraživanju ističe se kako se, iako je smanjen broj saobraćajnih nesreća, kao i poginulih, ipak može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu tabele po smrtnosti u saobraćaju, piše Večernji list BiH.

Gdje je najrizičnije

Među najrizičnijim cestama u BiH smatraju se magistralna cesta M17 koja povezuje granični prijelaz Bosanski Šamac i granični prijelaz Doljani, zatim dionice Zenica – Maglaj, Doboj – Lukavac, Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf, Krupa – Otoka i dionica ceste Banja Luka – Jajce u Tijesnom.

Dodali su kako je prošle godine nastavljen trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nesreća koji je započeo 2017. godine, što je, uz ostalo, posljedica i značajnog smanjenja saobraćaja na cestama u BiH uslijed proglašenja stanja nesreće u FBiH, odnosno vanrednog stanja zbog pojave koronavirusa.

Sigurnost i autoceste

Naglasio je kako su autoceste cestovna mreža koja osigurava potpun i najveći stepen sigurnosti učesnika u saobraćaju. Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za sigurnost saobraćaja RS-a, kazao je kako je po broju poginulih na 100.000 stanovnika BiH u rangu sa zemljama Balkana.

scroll to top