Close

BUDITE SE GLADNI USRED NOĆI: EVO ZBOG ČEGA SE TO MOŽE DOGAĐATINivo gladi, koja je djelomično regulirana cirkadijskim ritmom, općenito raste tokom dana.

Najviši je navečer, a tokom noći opada. Dakle, ako ustajete u gluho doba s osjećajem gladi, stručnjaci kažu da to vrijedi istražiti.

Neuronaučnica Kristen L. Knutson, složila se da je to neobično jer naši unutrašnji biološki satovi ne očekuju da tada jedemo.

 Ako se ponekad probudite usred noći gladni to vas ne bi trebalo zabrinuti, ali ako se to događa često, možda biste trebali potražiti odgovore.

Stručnjaci su otkrili neke razloge:

Ako tokom dana ne unosite dovoljno kalorija, možda ćete se usred noći buditi gladni.

Ne spavate dovoljno

Poremećeni san može iz ravnoteže izbaciti hormone koji reguliraju apetit – grelin i leptin, što može dovesti do toga da postanete gladni i posežete za hranom s visokim udjelom ugljikohidrata.

Pod stresom ste

Ponekad tjelesna glad nije ono što vas budi iz sna, razlog može biti odgovor vašeg tijela na stresni period u vašem životu. Kad se probudite, možda ćete se okrenuti hrani kako biste se umirili.

Imate sindrom noćnog jedenja

Ako se često budite s osjećajem gladi, nekoliko puta sedmično, to bi mogao biti znak poremećaja koji se naziva sindrom noćnog jedenja.

scroll to top