Close

BROJNI TROŠKOVI ZA ODRŽAVANJE: UKOLIKO TEGELTIJA I BEVANDA OPSTRUIRAJU IZBORE, MOGLI BI KRIVIČNO ODGOVARATITroškovi su se počeli gomilati, a sve je bliže krajnji rok u kojem su trebala biti osigurana sredstva za održavanje izbora.

Tender za izbor firme koja će štampati glasačke listiće je završen, poznato je i koliko će to koštati.

Još je niz obaveza CIK-a koje treba platiti. Novac je neophodan, između ostalog, i za angažman dodatnih ljudi, koje treba obučiti za neke od procedura prije izbora, kao što je provjera potpisa za kandidate.

Za sedam dana istječe krajnji rok za osiguranje finansijskih sredstava izbora. Ustavna obaveza je održavanje izbora, podsjećaju u Stranci demokratske akcije, kao i to da je jedna od zakonom propisanih nadležnosti i ključnih obaveza Vijeća ministara da osigura sredstva za održavanje izbora.

Glavne krivce vide u predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji i ministru finansija Vjekoslavu Bevandi, kadrovima SNSD-a i HDZBiH.

CIK je ranije najavio da će zatražiti krivičnu odgovornost njih dvojice, a tu mogućnost ne isključuju ni u SDA.

Ako trenutno stanje ostane nepromijenjeno u narednih sedam dana, već odranije se očekuje da ta sredstva osigura OHR jer je to jedna od stavki mirovnog sporazuma, kroz Ustav BiH i Izborni zakon.

(Dženeta Sarić-Kozić)

Video pogledajte i OVDJE.

scroll to top