Close

BORCI IZ AZOVSTALA PREVEZENI U BIVŠU KAZNENU KOLONIJU KOD DONJECKASedam autobusa s ukrajinskim borcima koji su se sedmicama borili protiv ruskih snaga u čeličani Azovstal stiglo je danas u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenivki u blizini Donjecka, rekao je svjedok za Reuters.

Kako je kazao svjedok, vojnici, koji su bili u pratnji proruskih snaga, nisu djelovali kao ranjenici.

Tokom jučerašnjeg dana preko 260 vojnika napustilo je Azovstal. Kako je ranije danas kazala ukrajinska vlada, radi se na sljedećoj fazi evakuacije preostalih ljudi s područja Azovstala.

Ruska novinska agencija TASS navodi da ruski istražni odbor planira ispitati vojnike, od kojih su mnogi pripadnici Azova, u sklopu istrage o onome što Moskva naziva “zločinima ukrajinskog režima”.

Rusija je zatražila od svog Vrhovnog suda da ukrajinsku pukovniju Azov proglasi terorističkom organizacijom.

Ova vijest je objavljena nakon što su sinoć ukrajinski borci, od kojih su mnogi pripadnici Azova, evakuirani iz čeličane Azovstal.

GLASNOGOVORNIK KREMLJA BEZ KOMENTARA

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio komentirati hoće li se branitelje čeličane, koji su sada u ruskom pritvoru, tretirati kao ratne zarobljenike ili kao ratne zločince.

Pukovnija Azov formirana je 2014. kako bi se borila protiv ruskih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj regiji Donbasu, nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Dio boraca Azova je bio povezani s nacionalističkim i ekstremno desničarskim skupinama. Pukovnija je kasnije uključena u Ukrajinsku nacionalnu gardu.

scroll to top