Close

BLINKEN: NATO RASPRAVLJA O ZABRINUTOSTI TURKIYE ZBOG FINSKE I ŠVEDSKENATO raspravlja o zabrinutosti Turkiye o očekivanim zahtjevima Finske i Švedske za pridruživanje savezu, izjavio je u nedjelju američki državni sekretar Antony Blinken, javlja Anadolu Agency (AA).

Razgovor je u toku, a poenta je sljedeće: kada je u pitanju proces članstva, vrlo sam uvjeren da ćemo postići konsenzus,” rekao je Blinken odgovarajući na pitanje o negativnom mišljenju Ankare o članstvu dvije skandinavske zemlje.

Napominjući da je o tom pitanju razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom tokom neformalnog sastanka NATO-a u Berlinu, Blinken je istakao da je NATO mjesto za dijalog između članica.

Finska je službeno objavila svoju namjeru pridruživanja NATO-u u nedjelju, a očekuje se da će Švedska slijediti taj primjer za nekoliko dana.

Za pridruživanje vojnom savezu ove zemlje trebaju jednoglasnu imati podršku 30 država članica NATO-a.

Finska i Švedska “moraju prestati podržavati terorističke grupe” i dati jasne sigurnosne garancije kako bi postale članice NATO-a, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon neformalnog sastanka NATO-a.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

scroll to top