Close

BIJELA KUGA, EGZODUS SE NASTAVLJA: IZ BOSNE I HERCEGOVINE ODLAZI NAJBOLJA RADNA SNAGABijela kuga poprima sve veće razmjere u BiH, a negativan prirodni priraštaj je konstanta posljednjih deset godina. Glavni razlog smanjenja broja novorođenih je loša socioekonomska situacija, zbog koje se stanovništvo masovno iseljava.

Negativan trend

Iz Agencije za statistiku BiH za „Avaz“ su kazali da podaci o prirodnom kretanju stanovništva za prvi kvartal ove godine još nisu objavljeni, pa smo za usporedbu uzeli posljednje dvije godine.

U odnosu na 2020., 2021. godine rođene su 124 bebe manje. Negativan trend koji je, također, izražen je povećan broj preminulih, pa u 2021. imamo 22.633 više preminulih nego rođenih, dok je u 2020. ta razlika iznosila 16.809.

Demograf Aleksandar Majić rekao nam je kako osnovne probleme za našu državu predstavljaju smanjen broj fertilnog kontingenta i povećan broj preminulih, ali i da nam prijeti izumiranje ukoliko se ništa ne poduzme da se situacija popravi.

U potrazi za „boljim sutra“, sve veći broj mladih odlučuje se napustiti BiH i porodice osnivati u tuđini.

Sumorna situacija

Objašnjava kako je ovo područje uvijek bilo emigraciono, ali da se to u prošlosti moglo kompenzirati visokim stopama nataliteta i prirodnog priraštaja.

scroll to top