Close

BH. UČENICI PO ZNANJU ZAOSTAJU ZA SVOJIM VRŠNJACIMA IZ EU: PETICA VIŠE NIŠTA NE ZNAČIPetica kao ocjena najčešće više ništa ne znači, odnosno broj odlikaša u školama ne prati pismenost društva.

Naime, uprkos činjenici da u školama širom Bosne i Hercegovine nikada nije bilo više učenika koji razrede završavaju odličnim uspjehom, posljednji objavljeni rezultati Programa za međunarodnu procjenu postignuća učenika (PISA) govore kako su djeca u BiH u prosjeku tri godine školovanja iza svojih vršnjaka u zemljama OECD-a.

Isti podaci ukazuju na činjenicu da svako drugo petnaestogodišnje dijete u BiH ne posjeduje funkcionalnu čitalačku pismenost, navode iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Najlošija postignuća kada je u pitanju navedeno testiranje imaju iz prirodnih nauka. Rezultati su za nekog očekivani, za nekog šokantni, ali je jasno da je potrebno poduzeti značajne korake ka poboljšanju obrazovanja. Kada je riječ o maternjem jeziku, nepoznavanje gramatičkih pravila nije najveći problem, znatno je veći problem nedostatak kritičkog mišljenja i sposobnosti analize informacija. Razlikovanja bitnog od nebitnog postaje odlika generacija koje izlaze iz škola, smatra gimnazijalac i mladi pjesnik Vojislav Durmanović, koji je jedan od pozitivnih primjera.

Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno je nepismen, što dugoročno čini veliki problem za društvo. Rješenje je u temeljitim reformama i promjeni pristupa obrazovanju. Obrazovni sistem treba biti zasnovan na razvijanju kritičkog mišljenja, izgrađenim navikama prepoznavanja i rješavanja problema i tumačenja informacija koje se serviraju, smatraju stručnjaci.

Općem znanju učenika nimalo na ruku ne ide ni online nastava.

Već prvih mjeseci njenog održavanja prosvjetni radnici ukazivali su na manjkavosti, što je potvrđeno i istraživanjima koja pokazuju dodatni pad znanja učenika, piše Večernji.ba.

scroll to top