Close

BH. KONZUL PISAO AUSTRALSKOM PARLAMENTARCU: TRAŽIMO POMOĆ, DODIK ŽELI OŽIVJETI VRSAmir Šahinović, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Australiji, poslao je pismo Edu Husiću, članu Australijskog parlamenza uime bh. društvenih organizacija u Novom Južnom Velsu, a u vezi zbog političke situacije i nedavnih dešavanja u BiH.

Pismo je, kako je naveo, uputio nakon sastanka sa Husićem koji je održan 16. decembra 2021. godine.

Kazao je kako je australska bosanska zajednica duboko zabrinuta zbog političke situacije i nedavnih dešavanja u našoj državi.

Kako je dalje naveo u svom pismu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni krivični sud (MKS) utvrdili su da ratni zločini koje je u Bosni i Hercegovini počinila tadašnja VRS predstavljaju genocid i zločine protiv čovječnosti.

Podsjetio je da je, političke i vojne vođe srpskih nacionalista iz 1990-ih, (uključujući i Radovana Karadžića i Ratka Mladića), Haški tribunal proglasio krivim za ratne zločine i da su osuđeni na doživotne zatvorske kazne zbog orkestriranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Najnovije događaje, aludirajući na potencijalnu nestabilnost u zemlji, prema njegovom mišljenju evocirali su gospodin Milorad Dodik i njegove političke pristalice iz RS, koji su u Narodnoj skupštini entiteta RS 2. decembra 2021. godine usvojili dokumente i politike za prijenos nadležnosti ovlasti na RS sa nivoa države.

Gospodine Husiću, Australija i Commonwealth imaju prijatelja i saveznika – Bosnu i Hercegovinu i njen narod, uključujući australske Bosance i druge Bosance u inostranstvu. Tražimo vašu pomoć u obznanjivanju ovog problema kako bi australska vlada mogla progovoriti”, naveo je Šahinović u pismu upućenom australskom parlamentarcu.

scroll to top