Close

Autoru Admiru Deliću iz Tojšića prva nagrada za kratki strip na Balkanskoj smotri crtača stripova | RTV TK


Studentsko informativno izdavački centar iz Niša dodijelio je nagradu za najbolji kratki strip Admiru Deliću iz Bosne i Hercegovine i Bobu Klisurskom iz Bugarske, a izdavačka kuća “Darkwood” iz Beograda nagradu za izuzetno dostignuće u devetoj umjetnosti Rejmondu Tan Tanu iz Filipina i Mihi Hančiću iz Slovenije.

Ilustracija iz nagrađenog stripa

Na 24. Balkanskoj smotri mladih strip autora održanoj od 21. do 27. juna u rekordnoj konkurenciji od 3047 učesnika iz 82 zemlje sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike, stripove je u nekoliko kategorija ocjenjivao internacionalni žiri u sastavu: predsjednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko DŽurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar).

Ilustracija iz nagrađenog stripa

Admir Delić je u bh. javnosti poznat po nekoliko vrlo zapaženih stripovskih projekata, ali i kreativnih ilustracija koje za cilj imaju memorijalizaciju lokalne kulturne baštine i povijesti Bosne i Hercegovine. Nacrtao je strip o prvom bosanskom nindži, jedan cijeli niz pratećih kreativnih rješenja vezanih uz strip “Prešli su” posvećen Maršu smrti, Srebrenici, žrtvama i preživjelima. Svakog jedanaestog u mjesecu na društvenim medijima posvećuje tematsku ilustraciju upravo temi genocida i Srebrenici. A svojim rodnim Tojšićima posvetio je i knjigu priča s ilustracijama naslova Seoske strahote u kojemu kroz izmaštavanja bića iz neke druge dimenzije promovira rodne Tojšiće i toponime vezane uz ovaj kraj. Nagrađeni strip Zbogom maslačci također je tematski vrlo privržen bosanskohercegovačkoj tradiciji, ali su njegove teme smještene u ovovremenski okvir. Nosi i vrlo izraženu dozu autobiografije kroz smiještanje vlastitog lika u različite moguće i nemoguće pojave, stanja i zbivanja.

Ilustracija iz nagrađenog stripa

Delić danas živi u Sarajevu. Radi u kolektivu Al Jazeere čiji menadžment mu daje punu podršku u njegovom kreativnom izražavanju. Više od deset godina radio je na mjestu novinara Redakcije informativnog programa na Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

U ime kolega sa RTVTK najiskrenije čestitke za ovo vrijedno priznanje.

Izvor

scroll to top