Close

AKO RUSIJA STAVI VETO NA MANDAT EUFOR-A, NATO SNAGE BI SE UKLJUČILE U OČUVANJE MIRA U BIH! SVEN ALKALAJ ZA ‘DOBAR DAN BIH’Gost naše emisije ‘Dobar dan BiH’ bio je Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u.

Sa Alkalajom smo razgovarali o Izvještaju Christiana Schmidta kojeg je iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a, o obraćanju Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali i o mogućnosti stavljanja veta Rusije na produživanje mandata EUFOR-a u našoj zemlji.

Alkalaj je na početku kazao kako je izlaganje Schmidta bila prilika da se svijetu kaže kakvo je pravo stanje u Bosni i Hercegovini. Dodao je kako on nije zabranio Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeću ministara da se obrati u Vijeću sigurnosti, nego je procedura zahtjevala tako nešto.

Alkalaj upozorava kako bi Bosna i Hercegovina mogla biti ucijenjena u novembru kao što se to desilo prošli put kada je Rusija ucijenila našu zemlju stavljanjem veta na mandat EUFOR-a ukoliko se visoki predstavnik obrati.

Naveo je kako je Dodik svakako mogao doći u New York, međutim, bilo bi mu ograničeno kretanje, kao što je to bilo i ratnom zločincu Radovanu Karadžiću 1993. godine-

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

scroll to top